HSFN is op zoek naar nieuwe bestuursleden

 • Geplaatst in Algemeen | 03 Mei 2018 (13:38)
HSFN is op zoek naar nieuwe bestuursleden! Deze bestuursleden zullen op de Algemene Ledenvergadering (ALV) officieel gekozen worden.

De kiescommissie wilt van deze gelegenheid gebruik maken om een beroep te doen op studenten die:
- affiniteit hebben met Hindoe Dharma en de Hindoecultuur;
- zichzelf naast hun studie op een bijzondere manier willen ontwikkelen;
- een groter netwerk willen opbouwen en medestudenten willen leren kennen;
- interesse hebben in een bestuursfunctie in het hoofdbestuur of in één van de regiobesturen (Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam), in eerste instantie voor het collegejaar 2018-2019!

Er zijn overtuigende voordelen om te solliciteren voor een bestuursfunctie:
- ontplooien van persoonlijke interesses en het ontwikkelen van vaardigheden;
- op een leuke en actieve manier bezig zijn met Hindoe Dharma;
- opbouwen van een netwerk door contacten met onder andere het bedrijfsleven;
- een goede referentie op jouw CV.

Je kunt solliciteren voor de volgende functies:
- Voorzitter
- Algemeen secretaris
- Penningmeester
- Commissaris Acquisitie
- Commissaris Activiteiten
- Commissaris Redactie
- Commissaris PR
- Commissaris Studentenhelpdesk
- Commissaris Webmaster

Klik hier voor een nadere omschrijving en takenpakket van de diverse functies.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen via kiescommissie@hsfn.nl

Solliciteren kan door uiterlijk 31 mei 2018 15 juni 2018 per e-mail een recente CV en een motivatiebrief te sturen, waarin duidelijk wordt voor welke functie en waarom je solliciteert.

Lees meer..

PR Campagne

 • Geplaatst in Algemeen | 25 Mei 2015 (00:00)
Maak kennis met Hindoe Studenten Forum Nederland (HSFN) tijdens onze PR-campagne van 25 mei tot en met 5 juni!

HSFN is een landelijke studentenvereniging met het Hindoeisme als achtergrond. HSFN heeft als doel het vergroten van de samenhang onder Hindoe-studenten in Nederland, het vertegenwoordigen van Hindoe-studenten bij verschillende instanties en het organiseren van amuserende en informerende activiteiten. Uiteraard belicht HSFN ook actuele maatschappelijke kwesties. Daarnaast bestaat er altijd een behoefte onder Hindoe jongeren om naast een succesvolle participatie in en bijdrage aan de Nederlandse maatschappij, tevens de eigen religieuze identiteit te behouden.

HSFN is op zoek naar enthousiaste en ambitieuze studenten die affiniteit hebben met het Hindoeistische gedachtegoed/filosofie en in bredere zin de Indiase, Surinaamse en Nederlandse cultuur. Een actieve bijdrage binnen HSFN kan geleverd worden middels een bestuursfunctie, commissielid en als actieve vrijwilliger op activiteiten van HSFN.

Wat houdt een bestuursfunctie in?
- Je bent een HBO of een WO student
- Je hebt affiniteit met het Hindoeisme
- Lijkt je leuk om je maatschappelijk in te zetten voor Hindoe-studenten
- Goed kunnen plannen en organiseren
- Communicatieve vaardigheden zowel schriftelijk als mondeling
- Creativiteit & innovatie
- Werkt binnen een jong en dynamisch team
- zelfontplooiing door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden
- netwerkgelegenheid met zowel interne als externe instanties
- En niet te vergeten: een mooie aanvulling op je CV!

Als commissielid kan je deelnemen aan de redactie of andere activiteiten binnen HSFN.

Wil jij actief lid worden van HSFN? Schrijf je dan nu in via www.hsfn.nl of neem contact op via info@hsfn.nl voor meer informatie. Lidmaatschap kost maar 10 euro voor 4 jaar!

Heb je nog vragen of zou je graag kennis willen maken met HSFN? Kom dan langs!
Op as donderdag 28 mei staan we van 10.30-13.30u op de Haagse Hoge school.
Op de Erasmus Universiteit Rotterdam (locatie Woudestein) staan we op vrijdag 29 mei van 12.00-13.00u, op maandag 1 juni van 12.00-13.00u en op woensdag 3 juni van 13.00-15.00u.
En op de VU in Amsterdam staan we op donderdag 28 mei van 13.00-15.00u en op vrijdag 29 mei van 11.00-16.00u. We hopen jullie te zien!
Lees meer..

ABN AMRO Diversity Inhousedag

 • Geplaatst in Algemeen | 26 November 2013 (23:25)
Banken: je hoort er genoeg over in het nieuws. Maar een bank als werkgever, heb je daar wel eens aan gedacht?

Het is een interessante tijd om bij ABN AMRO te werken. We zetten grote stappen richting een nieuwe vorm van bankieren en dat brengt mooie uitdagingen met zich mee. Onze medewerkers hebben werk dat ertoe doet. En met eigenzinnige ideeën en specialistische kennis leveren ze een belangrijke bijdrage aan een betere bank. In dat veranderingsproces kun jij een hoofdrol spelen. We zoeken de kennis, creativiteit en innovatiekracht van jouw generatie om daarover mee te denken. We willen geen talent over het hoofd zien. We streven naar een organisatie waarin divers talent zich welkom voelt.We zijn ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het behalen van de beste resultaten voor onze klanten.

Waarom werken bij ABN AMRO?
Loubna Bouhiouf (Trainee Audit): “Ik word continu geprikkeld om tot het uiterste te gaan.”
“Als trainee krijg ik volop de kans om me op persoonlijk vlak te ontwikkelen en daarnaast is er ruimte voor eigen initiatief. Bovendien krijg je als trainee de kans om mee te werken binnen verschillende business onderdelen van de bank, zowel nationaal als internationaal! Onderscheidende en diverse talenten worden door de bank enorm gewaardeerd. Iedereen krijgt de kans om zijn talenten te benutten en daarbij wordt je continu geprikkeld om tot het uiterste te gaan. Doordat ik als trainee binnen verschillende business onderdelen actief ben en daarbij verschillende collega’s spreek, bouw ik een waardevol netwerk op. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze.”

Hoe is het om bij een bank te werken?
Malika Moudhi (Trainee Facility Management):“Ik word gewaardeerd om wie ik ben. En mijn mening doet er toe!”
“Gaaf! Ik vind het fantastisch om onderdeel te zijn van een organisatie die het belangrijk vindt om wat terug te doen voor de samenleving. ABN AMRO heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat zie je terug in de strategie. ‘Een betere bank voor een betere
wereld.’ Daarnaast word ik gewaardeerd om wie ik ben. En mijn mening doet er toe! Ik krijg veel vrijheid om mezelf te kunnen ontplooien en dat is heel prettig werken.”Click hier voor meer informatie.

Wie ben jij?
Je zit in de eindfase van je hbo- of masterstudie en hebt affiniteit met de financiële dienstverlening. Je wilt blijven leren en groeien. Je kunt helder communiceren, wilt samenwerken en weet relaties op te bouwen. Je bent in ieder geval altijd jezelf.

Aanmelden of meer weten?
Ervaar het zelf tijdens onze Diversity Inhouse Dag. Ben je nieuwsgierig geworden naar werken bij ABN AMRO? Schrijf je nu in voor onze Diversity Inhouse Dag op 6 december. Tijdens deze dag kom je meer te weten over wie we
zijn, wat we doen en wat we jou als ambitieuze starter bieden. Ontmoet onze recruiters, trainees en diverse professionals en stel hen al je vragen. En vertel ons jouw verhaal. We zijn benieuwd naar jou!

Samengevat

Wat: Diversity Inhousedag
Wanneer: vrijdag 6 december 13.00 -18.00
Aanmelden kan je tot en met 28 november
Waar: Dialogues House ABN AMRO Amsterdam.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar onze recruiter Anjena Chandoesing: anjena.chandoesing@nl.abnamro.com.
Lees meer..

Algemene Ledenvergadering

 • Geplaatst in Algemeen | 03 November 2013 (23:00)
Namaskar leden,

Donderdag 24 oktober heeft de Algemene Ledenvergadering (ALV) plaatsgevonden. Na een presentatie van het jaarverslag van het hoofdbestuur 2012/2013, werd het interim hoofdbestuur aan de leden gepresenteerd. Deze zijn met ruim van de stemmen aangenomen en zullen de komende periode tot en met eind december de basistaken van HSFN volbrengen.

Ondertussen gaat de zoektocht naar hoofdbestuursleden nog steeds door. Dus ken jij iemand de skills heeft om mee te werken in een landelijke organisatie en zichzelf wilt ontplooien, of herken jij jezelf in dit profiel? Aarzel dan niet en neem contact op met ons via info@hsfn.nl.
Lees meer..

Algemene Ledenvergadering

 • Geplaatst in Algemeen | 21 Oktober 2013 (00:00)
Namaskar leden,

Op donderdag 24 oktober vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats. Deze vergadering is bedoeld om de leden op de hoogte te stellen van de werkzaamheden van het bestuur van het jaar 2012/2013. Ook wordt het nieuwe kandidaatsbestuur aan u voorgesteld.

U bent daarom van harte welkom op donderdag 24 oktober 2013, van 18.30 uur tot 21.00 uur op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Lokaal: C2-6. Het bestuur heeft het volgende agendavoorstel:
1. Opening
2. Goedkeuring Notulen maart 2012
3. Algemeen en Financieel Jaarverslag 2012/2013
4. Kiescommissie & kandidaatsbestuur
5. Wat verder ter tafel komt
6. Rondvraag
7. Afsluiting

Indien u wijzigingen wenst in de agenda, kunt u deze voor 21 oktober 2013 doorgeven door middel van het versturen van een e-mail naar secretaris@hsfn.nl. De statuten, het huishoudelijk reglement, de jaarverslagen en de notulen van de ALV van maart 2013 zijn vanaf 21 oktober 2013 per e-mail opvraagbaar bij het secretariaat van HSFN (secretaris@hsfn.nl).

Wij rekenen op uw aanwezigheid. Mocht u niet aanwezig kunnen zijn, dan kunt u een ander lid van HSFN machtigen (maximaal twee machtigingen per
aanwezig lid) door middel van de machtiging (deze heeft u ontvangen per post) volledig in te vullen en in te leveren voor aanvang van de ALV.

Lees meer..

Sollicitatie HSFN hoofdbestuur 2013-2014

 • Geplaatst in Algemeen | 20 Augustus 2013 (19:39)
Namaskar leden,

Het bestuursjaar 2012-2013 zit er alweer bijna op. Ook dit jaar kan gerust een succesvol jaar worden genoemd met diverse hoogtepunten. Zo werd dit bestuursjaar wederom een Sewa Week georganiseerd, hebben de regio’s elke maand één of meer succesvolle activiteiten neergezet, is het 10-jarig jubileum gevierd en bestaat HSFN nu 11 jaar.

Nu het bestuursjaar het einde nadert, wordt het ook tijd voor een nieuw bestuur. Deze zal op de Algemene Ledenvergadering officieel gekozen worden. Om de vorming van een nieuw kandidaatsbestuur te begeleiden, heeft het huidige bestuur een kiescommissie samengesteld, bestaande uit:

- Dhr. Prashaant Bansidhar, voorzitter Kiescommissie 2013
- Dhr. Satjien Ramanand, secretaris Kiescommissie 2013
- Mevr. Shraddha Matai, lid Kiescommissie 2013

Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om een beroep te doen op studenten die:

- Affiniteit hebben met Hindoe Dharma en de Hindoecultuur.
- Zichzelf naast hun studie op een bijzondere manier willen ontwikkelen.
- Een groter netwerk willen opbouwen en medestudenten willen leren kennen.

En interesse hebben voor een hoofdbestuursfunctie in het aankomend bestuur 2013-2014!

Er zijn overtuigende voordelen om te solliciteren voor een bestuursfunctie:

- Ontplooien van persoonlijke interesses en het ontwikkelen van vaardigheden
- Op een leuke en actieve manier bezig zijn met Hindoe Dharma
- Opbouwen van een netwerk door contacten met onder andere het bedrijfsleven
- Een goede referentie op jouw CV

Voor het hoofdbestuur worden er personen gezocht voor de volgende functies:

- Voorzitter
- Algemeen secretaris
- Penningmeester
- Commissaris Acquisitie
- Commissaris Activiteiten
- Commissaris Redactie
- Commissaris PR
- Commissaris Studentenhelpdesk
- Commissaris Webmaster

Klik hier voor de volledige functieomschrijvingen.

Mochten er naar aanleiding van dit bericht vragen zijn, schroom dan niet om contact op te nemen met onderstaande gegevens. Mocht je willen solliciteren, stuur dan naar dezelfde gegevens een recente CV en een motivatiebrief, waarin duidelijk wordt voor welke functie en waarom je solliciteert. Je kunt solliciteren tot en met 30 september 2013.

Hopelijk mogen wij jou verwelkomen als een van de nieuwe bestuursleden in het komend jaar!

Namaskar,

HSFN Kiescommissie 2013
kiescommissie@hsfn.nl
Lees meer..

Eurekaweek 2013

 • Geplaatst in Algemeen | 13 Augustus 2013 (11:49)
Beste Leden,

Tijdens de Eurekaweek 2013 zullen de multiculturele studentenverenigingen die aangesloten zijn bij
stichting KASEUR een multicultureel programma aanbieden. Studenten die tijdens de Eurekaweek willen deelnemen, kunnen zich inschrijven via info@kaseur.nl. Alle activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor alle geïnteresseerde studenten. Het programma ziet er als volgt uit:


Lees meer..

Help India 2013

 • Geplaatst in Algemeen | 27 Juli 2013 (12:28)
Vereniging ‘Help India 2013’

Aanleiding
Afgelopen juni is Noord-India getroffen door een van de grootste overstromingen en landverschuivingen die zij heeft meegemaakt. De hulpverlening verloopt moeizaam, zeker in de afgelegen dorpen in de bergen. Door de moesson zijn de meeste wegen onbegaanbaar en zijn dorpen niet te bereiken met vrachtwagens of helikopters.
De vereniging ‘Help India 2013’ is in het leven geroepen om zich in te zetten in het zwaarst getroffen gebied van Uttarakhand de streek Uttarkashi.

Doel van het project
Onze missie is zorgen voor hulpverlening voor de slachtoffers in moeilijk bereikbare gebieden op een transparante en efficiënte methode. Wij focussen op zowel de directe behoeften die op korte termijn vervuld moeten worden. Op langer termijn willen we duurzame initiatieven ontplooien.

Doelstellingen van het project:
1. Noodhulp te verlenen aan de slachtoffers in gebieden waar nog geen hulp vanuit andere organisaties heeft plaatsgevonden
2. Wederopbouw van de getroffen dorpen in Uttarakhand de streek Uttarkashi

Activiteiten
Juni - September: noodhulp
Op korte termijn ervoor zorgen dat de medische zorg, voedsel en schoon water
op de moeilijk bereikbare plaatsen in Uttarakhand komen. Het gebied Uttarakhand kent zeer strenge winters, Voor lange termijn zal Help India 2013 de slachtoffers blijven steunen en helpen in de voorziening tegen de kou.

Help India 2013 zet zich in door ter plaatse noodhulp te verlenen en de vrijwilligers (bergbeklimmers, rafters, de lokale bevolking etc.) te steunen die goederen vervoeren naar moeilijk bereikbare plaatsen vanaf verzamelpunten.

Oktober – maart: langetermijnshulp
Om de koude nachten vanaf midden september door te kunnen brengen zullen wij solar lamps (zonnelampen) aan de slachtoffers leveren. De solar lamp is een ideale oplossing, omdat deze simpel, handzaam, goedkoop en effectief is. Daarnaast is het een duurzame oplossing, omdat deze keer op keer kan worden gebruikt, doordat het zich oplaadt met behulp van zonne-energie. Hierdoor is men niet meer afhankelijk van de energiecentrales, wat door de overstromingen en aardverschuivingen nu schaars aanwezig is.

Doneer nu op giro 61 00 232 t.n.v. Help India 2013

Voor meer informatie zie:
Website: http://www.helpindia2013.nl
Facebook: http://www.facebook.com/helpindiaoverstroomt2013
YouTube: http://www.youtube.com/user/HelpIndia2013


Lees meer..

Nederlands grootste Hindoetempel opent haar deuren

Na een intensieve renovatie van ruim twee jaar opent Hindoecentrum Sewa Dhaam in het Haagse Laakkwartier (Spoorwijk) haar deuren officieel op 29 juni 2013. Het totale project bedraagt EUR 2.1 miljoen en is volledig gefinancierd door particuliere donaties. Mede dankzij de elf gloednieuwe koepels van een Indiase ontwerper, is Sewa Dhaam de enige tempel in Nederland met de uitstraling van een authentieke Hindoe tempel.

Hindoecentrum Sewa Dhaam is een spiritueel, sociaal en cultureel centrum. Het hart van het centrum is
de Hindoetempel waar tempelbezoekers, scholieren en academici worden ingewijd in de leer van het Hindoeïsme (Sanatan Dharm). Het gebouw bezit een ontmoetingsruimte, een meditatieruimte en lokalen voor yoga-, Hindi- en muziekles. Bovendien heeft Sewa Dhaam een toegewijde ruimte voor Vedische astrologie. Dit is uniek in Nederland.

Tijdens Hindoe hoogtij dagen heeft Sewa Dhaam de capaciteit om ruim 1000 bezoekers onder te brengen op een totale oppervlakte van ruim 5000m2. Het belang van een Hindoecentrum neemt in Nederland steeds meer toe; Hindoe jongeren hunkeren naar heldere informatie over hun religie en ouderen hebben behoeften aan de sociale omgang en rust. Tevens hebben tempels een belangrijke rol te spelen in de dynamische multiculturele maatschappij.

Op zaterdag 29 juni is de officiële opening van Hindoecentrum Sewa Dhaam met een divers en kleurrijk programma over Hindoe kunst, -cultuur en -religie. De opening zal geschieden door Rabin Baldewsingh, Haagse wethouder voor Volksgezondheid en Zorg, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Het bestuur van Sewa Dhaam opent haar deuren voor een ieder die zich aangetrokken voelt tot de rijke historie, krachtige spiritualiteit en kleurrijke cultuur van het Hindoeïsme in India, Suriname en Nederland. Het programma is van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Lees meer..

HSFN in Trouw: Holi Festival of Colours Amsterdam?!

 • Geplaatst in Algemeen | 22 Juni 2013 (17:32)

Studentenverzekering: iets voor jou?

 • Geplaatst in Algemeen | 09 Juni 2013 (22:14)
Checklist verzekeringen
Als student ben je druk bezig met studeren, sporten, activiteiten bij HSFN en je hele sociale leven. Je hebt genoeg om te doen. Toch kan het de moeite waard zijn om een klein beetje van je tijd in verzekeringen te steken. Je bent al snel goedkoper uit. Met de duidelijke informatie van www.studenten-zorgverzekeringen.nl weet je in iedere situatie wat de opties zijn.

Naar het buitenland?
Wellicht heb je plannen om een tijdje in het buitenland te gaan studeren, stage te lopen of rond te reizen. Controleer voor vertrek goed je reisverzekering. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt is deze namelijk vaak niet geldig in deze situaties. Er worden slechts een aantal weken aaneengesloten in het buitenland vergoed. Je hebt dan een aanvullende module `lang op reis` nodig of een speciale globetrotter reisverzekering.

Op jezelf wonen?
Wanneer je gaat studeren en op jezelf gaat wonen krijg je er ineens een hoop verantwoordelijkheden bij. Zo moet je een huishouden bijhouden en ben je verantwoordelijk voor je woning. Als je veel spullen, apparaten of meubels hebt kan het de moeite waard zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Mocht je in een studentenhuis wonen, controleer dan eerst bij je huisbaas of die misschien een gezamenlijke inboedelverzekering heeft.

Veel zorgkosten?
Voor iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is het verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Je bent dus sowieso verzekerd voor huisartsenbezoek en spoedeisende hulp. Wanneer jij echter meer kosten maakt, bijvoorbeeld bij de tandarts of de fysiotherapeut, dan kan het verstandig zijn om dit extra te laten verzekeren. Sommige verzekeraars bieden studentenverzekeringen aan, waar je met korting een speciaal pakket kan afsluiten die de belangrijkste dekkingen voor jongeren bieden.

Een auto gekocht?
Veel studenten maken natuurlijk gebruik van hun OV-kaart om naar hun onderwijsinstelling en familie te reizen. Het kan zijn dat jouw woonplaats slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer. Een auto biedt dan uitkomst. Wanneer je een auto koopt ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Daarnaast zijn er vele opties voor aanvullende verzekeringen waarmee je bijvoorbeeld inzittenden of aanrijdingen verzekert.

Dure apparatuur?
Als student heb je in ieder geval een laptop nodig. Waarschijnlijk heb je daarnaast ook nog een smartphone en misschien een fotocamera, tablet of iPod. Wanneer er iets wordt gestolen of je laat iets vallen, dan kan de schade aan deze apparaten erg duur zijn. Het kan daarom de moeite waard zijn om na te denken over een verzekering die dit dekt. Je kan hierbij denken aan een losse iPhone-verzekering of juist een kostbaarhedenverzekering die al je apparaten beschermt.

Zonder opzet schade veroorzaakt?
Wanneer je zonder opzet spullen van iemand beschadigd of wanneer er door jouw schuld iemand letselschade oploopt, dan wordt dit verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering. Het is bijna altijd mogelijk om je als student bij je ouders mee te laten verzekeren. Het is wel belangrijk om dit te controleren, want vooral de rekening na letselschade kan enorm hoog oplopen.


Lees meer..

HSFN wenst iedereen een Subh Sita Navami toe!

Oproep: Interviewers (M/V) van Surinaams-Hindoestaanse afkomst gezocht!

 • Geplaatst in Algemeen | 22 April 2013 (14:03)
Het HELIUS is op zoek naar interviewers om Surinaams - Hindoestaanse inwoners van Amsterdam te motiveren voor deelname aan het onderzoek en om een interview af te nemen.

Het HELIUS-onderzoek is een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek van de GGD en het AMC dat de oorzaken van de gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen in Amsterdam wil blootleggen. In totaal worden er 50.000 mensen, wonende in Amsterdam, onderzocht. Hiervoor zijn ze op zoek naar +/- 10.000 Hindoestanen. Vooral omdat diabetes vaak voor komt bij de Hindoestanen. Helaas is de respons bij de Hindoestanen heel laag.

Daarom zijn is HELIUS op zoek naar (Hindoestaanse) interviewers die deze mensen kunnen motiveren om mee te doen met het onderzoek.

Werkzaamheden:
• Mogelijke deelnemers op het huisadres benaderen, uitleg geven over het onderzoek en overtuigen van het belang van hun medewerking.
• Samen met de deelnemer de vragenlijst invullen (ca. 1,5 uur)
• U bezoekt alleen personen van hetzelfde geslacht

Zij vragen:
• Minimaal 10 uur per week beschikbaar, uren zijn flexibel in te vullen
• Maandelijks verplichte aanwezigheid op de woensdagochtend
• Leeftijd 18 jaar en ouder met minimaal MBO werk- en denkniveau
• Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift
• Zelfstandig kunnen werken, representatief voorkomen, beschikken over goede sociale vaardigheden en het nodige doorzettingsvermogen
• Bereidheid tot reizen binnen Amsterdam (A’dam-West en Zuid-Oost)

Zij bieden:
• U ontvangt per afgenomen interview €35,- bruto (incl. reiskostenvergoeding)
• Bij elk 10e interview ontvangt u een bonus van €35,- bruto
• Voor bijeenkomsten ontvangt u €10,- bruto per uur

Interesse? Meld je dan aan bij redactie@hsfn.nl .

Lees meer..

Subh Ramnavmi!

HSFN Ledenkorting: Asha Bhosle o.l.v. het Metropole Orkest!

 • Geplaatst in Algemeen | 21 April 2013 (21:00)
HSFN-leden opgelet: Asha Bhosle komt naar Nederland en zal een unieke show geven o.l.v. het Metropole Orkest op donderdag 9 mei 2013. Mail voor de korting* en meer informatie vóór donderdag 25 april naar pr@hsfn.nl je naam en je lidmaatschapnummer (staat op je HSFN pas). *Korting geldt alleen voor leden van HSFN
Lees meer..

SIO - Social Lounge

 • Geplaatst in Algemeen | 12 Maart 2013 (00:23)

Hindu Mania

 • Geplaatst in Algemeen | 12 Maart 2013 (00:21)

Maha Shivaratri 2013

Subh Maha Shivaratri 2013

Op zondag 10 maart vieren alle Hindoes over de hele wereld Maha Shivratri, de grote nacht van Shiva. Op deze feestdag wordt er door gelovigen gevast en blijven zij de gehele nacht voorgaand het festival op om de energie die vrijkomt door de stand van de planeten (die in één lijn staan) tot zich te nemen. Wanneer men deze nacht wijdt aan vurige aanbidding van Shri Shiva, dan geeft men daarmee uiting aan het vurige verlangen om de geest te overwinnen.

HSFN wenst iedereen een subh Maha Shivaratri toe!

Dat diegene in

– wiens haar de godin van vergeving (Ganga) verblijft;
– wiens nek de koning der slangen (Vasuk) siert;
– wiens wederhelft de energie is van het universum (Parvati);
– wiens zoon (Ganesha) obstakels elimineert;
– wie als drager van de Trishul boven de tri-gunas (satva-rajas-tamas) transcendeert;
– wiens derde oog zelfs de hardnekkigste lust (Kamdev) vernietigd;
– wiens dans (Tandav) het hele universum absorbeert en terug breng naar zijn oorspronkelijke staat;
– wiens keel blauw kleurt door het gif van de universum (Neel kanth), een bundeling van negatieve eigenschappen, maar standhoud in de keel en zo lichaam/geest verder niet bereikt;
– wiens lichaam besmeurt is met as als teken dat na de dood en verbranding van het lichaam het eeuwige altijd overblijft (Aatma - ziel);
– wiens hoofdsieraad het hemellichaam is die de wateren van de wereld in zijn mag heeft door eb en vloed (Chandra - maan);
– wiens vorm vormloos en eeuwig is (Shiva-Lingam);

Mag die Maha-Shiva u zegen, voorspoed, wijsheid en gelukzaligheid brengen.


Lees meer..

Laat je stem horen! Protest: Crime against women in India

 • Geplaatst in Algemeen | 20 Januari 2013 (18:39)

Op zaterdag 13 januari heeft er voor het gebouw van de Indiase Ambassade in Den Haag een protest plaatsgevonden voor Jyoti Singh Pandey, de jonge vrouw die na een brute verkrachting in een busje in de stad New Delhi is overleden.

Iedereen kent het verhaal van de 23-jarige fysiotherapiestudente en haar vriend, die op 16 december vorig jaar na een bioscoopuitje een gruwelijk lot ondervonden. Deze zaak zorgde voor een golf van woede in India en leidde tot grootschalige demonstraties over het seksuele geweld waarmee Indiase vrouwen dagelijks mee kampen. New Delhi kent van alle Indiase steden het hoogste aantal seksuele misdrijven; elke 18 uur wordt melding gemaakt van een verkrachting bij de politie. Deze keer lijkt het geweten van de natie te zijn ontwaakt.

Enkele woorden van Garima Kaul, woorvoerdster van de afegelopen protestdemonstratie in Den Haag:
Rape is not something normal. There is a role that a woman has in society and that role has to be properly redifined in the sense that a woman is not a commodity, a woman is not an article of value, she is not a property; she is an individual and has a essence and a role in society. She is an equal pilar of society, just like a man is.

Gelukkig is deze zaak onder de aandacht gebracht bij de regering en de rest van de wereld, en heeft het geleid tot een doorbraak van stilte; de Indiase kranten staan nu dagelijks vol met berichten over verkrachting van vrouwen en mishandeling van dienstmeiden en inwonende schoondochters, zonder dat daar doorgaans veel aandacht wordt besteed.

Om de Indiase regering de ernst van deze en vele andere zaken te laten zien, zal daarom wederom een protest plaatsvinden op zaterdag 2 februari op de Dam in Amsterdam.

Bron: NRC.nl
Lees meer..

Kirtan Concert

Op zondag 27 januari 2013 organiseert Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam een luisterrijk en sfeervol kirtan concert. Voor de bezoeker is het concert een bijzondere ervaring: men kan genieten van een verrassend intens en muzikaal programma, verzorgd door Mirage Music Group en Mantra Vibes.

Muziek is hemels voor het menselijk oor. Wanneer dit puur spiritueel en devotioneel is, klinkt het werkelijk goddelijk. Bhajan en kirtan behoren tot dergelijke genres van muziek. In bhakti yoga, oftewel het pad van liefdevolle toewijding, wordt groot belang gehecht aan het zingen van bhajan en kirtan. Het zijn simpele liederen in gevoelvolle taal die de vele emoties van liefde voor God uitdrukken. Door het chanten van de heilige namen, kalmeert de geest, opent het hart, ontwaakt de ziel naar zijn natuurlijke positie, verbinden wij ons met het goddelijke en worden alle afleidingen weggenomen die leiden tot stress en frustratie. Hierdoor voelen wij ons dichter bij ons ware zelf… Dus wees erbij en voel de vibe!

Alle opbrengsten gaan naar de realisatie van de Shiv Mandir te Almere-Poort en komt daarmee volledig ten goede van ons werk. Door dit evenement bij te wonen, draagt u een steentje bij aan het succes van dit unieke project.

Locatie
TMG Congres & Partycentre
Sumatraweg 22 (hoek Atlasdreef)
1335 JM Almere-Buiten

Tijd
15:00 – 20:00 uur (deuren open om 14:00 uur)

Kaarten
€ 5,- per persoon (kinderen t/m 12 jaar gratis)
Reserveren is niet mogelijk. Kaarten kunnen worden gekocht aan de poort.

Lees meer..

Hindoestaans GezondheidsCongres

Op zaterdag 16 februari zal in het Fokker Terminal het Hindoestaans GezondheisCongres plaatsvinden, speciaal gericht op de Hindoestaanse bevolking.

Tijdens dit evenement zullen veel voorkomende ziektebeelden onder de Hindoestaanse gemeenschap bespreekbaar worden gemaakt. Verschillende artsen zullen lezingen geven over deze ziektebeelden, waarbij informeren, adviseren en kennis centraal staan. Tevens is er een gezondheidsmarkt waar de consument bij verschillende stands informatie kan inwinnen over deze ziektebeelden, gezondheid, bewegen en bloedsuikermetingen kan laten doen, om te kijken of men een verhoogde kans op diabetes heeft. Tevens zijn er vele artsen van het Geneeskundig Genootschap aanwezig, die deze dag aanspreekbaar zijn voor de consument/patiënt.

Voor meer informatie, klik hier.
Lees meer..

HSFN wenst jullie een gelukkig nieuwjaar toe!

 • Geplaatst in Algemeen | 06 Januari 2013 (18:01)


HSFN wenst jullie het allerbeste toe in het nieuwe (kalender)jaar. Opdat wij het goede werk en de verspreiding van onze prachtige Dharma succesvol mogen voortzetten in 2013!
Lees meer..

Ravi Shankar (92) overleden - legendarische sitarspeler en Beatles-inspiratie

De legendarische Indiase sitarspeler en componist Ravi Shankar is overleden. Shankar won drie Grammy’s en trad onder andere op op Woodstock in 1969. Onder anderen Beatle George Harrison liet zich inspireren door zijn muziek. Shankar werd 92 jaar oud. Shankar kwakkelde de laatste jaren met zijn gezondheid. Afgelopen donderdag werd hij nog geopereerd, laat zijn familie in een verklaring weten.

GEORGE HARRISON INTRODUCEERDE ‘ZIJN’ SITAR AAN DE WESTERSE MUZIEK
Shankar werd een icoon van de hippiemuziek van de jaren zestig omdat Beatle George Harrison zich door hem liet inspireren. Zijn invloed was te horen in meerdere nummers van de Fab Four, waarmee de Indiase klassieke muziek zijn intrede deed in de pop, rock en jazz. Harrison noemde Shankar ‘de peetvader van de wereldmuziek’.

Zijn samenwerking met Westerse muzikanten begon echter al eerder. In de jaren vijftig speelde hij met enkele grote muzikanten, zoals Yehudi Menuhin en jazzsaxofonist John Coltrane. Shankar trad al op in Europa en de VS, maar de brug tussen Westerse en Oosterse muziek bleef bestaan. “Het Amerikaanse publiek stond ervoor open, maar soms was er ook verwarring”, schreef Time Magazine in 1957 over een van zijn optredens.

Daar kwam verandering in toen Shankar bevriend raakte met George Harrison. De gitarist van The Beatles was gefascineerd door de sitar en besloot het instrument – op de Westerse manier gestemd – te bespelen voor het Beatles-liedje ‘Norwegian Wood’.

Daarna zocht Harrison Shankar op en waren ze wekenlang samen, eerst in Engeland en later in Kashmir en Californië. De Beatle kreeg het complexe instrument steeds meer onder de knie en nam het door Indiase muziek geïnspireerde ‘Within You Without You’ ermee op. Het belandde op het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

SHANKAR WAS GEDISCIPLINEERD EN ZWOER DRUGS EN HIPPIEKLEDING AF
Het zorgde ervoor dat Shankars muziek steeds populairder werd en de Indiase klassieke muziek meer en meer gold als invloed voor de pop- en rockmuziek. Ook Shankar zelf werd steeds populairder: hij stond op het podium met de grootste muzikanten van die tijd. Op het Monterey Pop Festival in 1967 speelde hij een set van vier uur en in 1969 speelde hij op de openingsdag van Woodstock.

Hoewel hij inmiddels onderdeel was van die cultuur, was Shankar een gedisciplineerde muzikant die het gebruik van drugs en de rebellie van de hippiecultuur afzwoer. “Ik was geschokt dat iedereen zich zo flamboyant kleedde. Iedereen was stoned. Het was een nieuwe wereld voor me”, zei hij op het Monterey-festival tegen muziekblad Rolling Stone.

ZIJN CONCERT FOR BANGLADESH WAS EEN VOORBEELD VOOR MEER GROTE BENEFIETCONCERTEN
In 1971 – The Beatles waren inmiddels uit elkaar – greep de oorlog in Bangladesh Shankar aan. Hij wendde zich tot Harrison en stelde voor samen iets voor de miljoenen vluchtelingen te doen. Het tweetal organiseerde twee benefietconcerten in Madison Square Garden, waar ook Eric Clapton, Bob Dylan en Ringo Starr optraden.
Het concert en de bijbehorende LP en film brachten miljoenen dollars op en golden als inspiratie voor andere benefietconcerten, waaronder Live Aid in 1985.

DOCHTER NORAH JONES MAAKTE ZELF NAAM
In 1979 kreeg Shankar een dochter met de New Yorkse concertpromotor Sue Jones. Die dochter, Norah Jones, werd later zelf beroemd met onder meer haar succesvolle en goed ontvangen debuutalbum Come Away With Me (2002). Shankar kreeg twee jaar na Norah nog een dochter, Anoushka, dit keer met een van de muzikanten uit zijn band. Norah en haar vader raakten van elkaar vervreemd en in het decennium dat daarop volgde zagen ze elkaar niet. Met Anouskha speelde hij veel muziek en later tourden ze samen. Toen Norah in 2003 vijf Grammy awards won, was Anoushka Shankar genomineerd voor een eigen Grammy. Shankar won zelf drie Grammy’s. Voor de soundtrack van de film Gandhi (1982) kreeg hij een Oscarnominatie.

‘IK BEN HEM SLECHTS AAN HET STEMMEN’
Toch bleef zijn muziek soms een mysterie voor de Westerse luisteraar. Tijdens het Concert for Bangladesh in ‘71 werd er al luid geapplaudisseerd toen hij anderhalve minuut lang wat tokkelde op zijn sitar. “Als jullie het stemmen van mijn sitar al zo mooi vinden, hoop ik dat het spelen zelf nog meer aanslaat”, zei hij toen.(Bron: geschreven door Peter Zantingh, NRC.nl)


Lees meer..

Shubh Divali

HSFN wenst iedereen een Shubh Divali toe.Lees meer..

Navratri

De tweede Navratri van het jaar is afgelopen, de tijd waarin wij moedernatuur vereren. Deze staat in de Hindoe Dharma ook bekend als “Shakti” of “Devi”; het vrouwelijke aspect van het goddelijke. Tijdens deze periode worden de negen verschijningsvormen van Durga Mata vereerd: Sailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kusmanda, Skanda Mata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri en Sidhidatri.

Navratri houdt ook veel verband met het leven van Bhagvan Shri Rama. Navratri markeert het begin van de gebeden van Bhagvan Rama aan Durga Mata, om hem de kracht te geven om de vijand Ravana te verslaan. Op de ‘tiende’ dag van Navratan, Dussehra of Vijay Dashmi, werd Ravana verslagen. Demoon Ravana, met zijn tien koppen, staat symbool voor de 10 slechte eigenschappen die de mens bezit (waaronder; woede, lust, hebzucht, jaloezie enzovoorts). Gedurende Navratri vasten en bidden wij dus, zodat we uiteindelijk onze innerlijke Ravana kunnen verslaan!

Na de overwinning keerde Bhagvana Rama terug naar Zijn koninkrijk Ayodhya. Zijn triomfantelijke terugkeer werd ongeveer 3 weken na Dussehra groots gevierd: Divali! …Maar daarover vertellen we natuurlijk binnenkort meer.

Voor nu: HSFN hoopt dat iedereen een voorspoedige Navratri heeft gehad, om ontdaan van alle slechte eigenschappen op het pad van Dharma te (blijven) lopen.


Lees meer..

Storing aanmeldsysteem

 • Geplaatst in Algemeen | 25 Oktober 2012 (23:17)
Helaas hebben wij vernomen dat er een storing zit in het aanmeldsysteem op onze website. Wij zijn hard bezig met het oplossen hiervan. Tot die tijd verzoeken wij jullie om het inschrijfformulier van het lidmaatschap te mailen naar info@hsfn.nl. Onze excuses voor het ongemak.
Lees meer..

Legal Workshop: Hoe kom je een top advocatenkantoor binnen?

 • Geplaatst in Algemeen | 03 Oktober 2012 (14:00)
Op vrijdag 26 oktober organiseert Young Global People (YGP) een exclusieve Legal Workshop voor
toekomstige advocaten. Ben jij reeds afgestudeerd, laatstejaars of ken je iemand voor wie dit interessant is? Meld je dan aan voor de workshop!

Facts Legal Workshop:
- Een intensieve dag: 26 oktober 2012;
- 10 geselecteerde kandidaten;
- Het maximaliseren van je presentatievaardigheden middels de elevator pitch
- Interessante sprekers over de wereld van de advocatuur;
- Kans op een functie bij één van de kantoren waar YGP mee samenwerkt;
- Een afsluitende netwerkborrel.

Programma
De advocatuur is een wereld op zich. Niet gehinderd door de tijdgeest hanteert men zijn eigen waarden
en normen in deze specifieke branche. Aan de andere kant is het leven van een topadvocaat uitermate fascinerend, hectisch en soms lucratief. Wat is er voor nodig om bij zo’n kantoor binnen te komen? Waar moet je op letten, wat zijn de procedures en wat staat je te wachten als je eenmaal binnen bent? De antwoorden op deze vragen komen allemaal aan bod op 26 oktober 2012 tijdens de Legal Workshop.

Behalve dat je wordt meegenomen in de wereld van de advocatuur, zul je tijdens de workshop worden getraind in zakelijke vaardigheden en presentatietechnieken. Om binnen te komen bij een advocatenkantoor is het namelijk uitermate van belang dat jij je goed kan presenteren. Een eerste indruk kan je ten slotte maar één keer maken. Tijdens de elevator pitch worden de tools aangereikt waarmee jij op een kort maar krachtige manier kunt vertellen wie je bent.

Ben jij reeds afgestudeerd of laatstejaars? Heb je bovengemiddelde cijfers en sluiten jouw nevenactiviteiten en stages goed aan op de top advocatuur? Meld je dan nu aan via de site en upload in je profiel naast je motivatie, je pasfoto, cijferlijsten (bachelor en master en eventueel VWO), stagebeoordelingen en eventuele cursussen die relevant zijn. Houd tevens onze website in de gaten voor actuele informatie.

Geniet na deze intensieve dag van de after workborrel "The Other Drink" en begin je weekend goed. Evalueer de dag onder het genot van een drankje, verbeter je netwerkvaardigheden en ontmoet nieuwe, interessante mensen.

Kijk voor meer informatie op de website en meld je aan!


Lees meer..

Indian Film Festival The Hague

 • Geplaatst in Algemeen | 03 Oktober 2012 (13:49)
Van woensdag 3 tot en met zondag 7 oktober presenteert het Indian Film Festival The Hague (IndianFFTH) meer dan 25 films en documentaires in vier Haagse filmtheaters. Het programma overstijgt de klassieke Bollywoodfilm, daagt uit tot debat en presenteert een realistisch beeld van het India van vandaag in al zijn kleur en diversiteit. Het groeiende platform voor Indiase cinema in Nederland is met deze tweede editie definitief teruggekeerd naar de Hofstad. De locaties zijn het Filmhuis Den Haag, Pathé Buitenhof en Theater Dakota. Het Humanity House is een nieuwe locatie dit jaar. Vijf dagen lang kan het festivalpubliek kiezen uit een bijzondere selectie van hedendaagse films van enkele onafhankelijke talenten uit India en de diaspora.

Check voor meer informatie de website.

Lees meer..

Veggieverwenweek: De vegetarische restaurantweek

 • Geplaatst in Algemeen | 03 Oktober 2012 (13:47)
Van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober 2012 kun je door heel het land genieten van De Vegetarische Restaurantweek. Tijdens deze week laten deelnemende restaurants zien hoe lekker en verrassend de vegetarische keuken kan zijn. Dit concept is een initiatief van de Vegetariërsbond, een organisatie in Nederland die vegetarisch eten promoot en de belangen van vegetariërs behartigt. Voor de gasten geldt een aantrekkelijk aanbod: een menu kost 25 euro. Daarnaast is er keuze uit minstens twee menu’s waarvan één bijzonder menu dat speciaal voor de week wordt gemaakt. De meeste deelnemende restaurants zijn niet exclusief ‘vegetarisch’ en bieden deze week een perfecte mogelijkheid om eens te proeven van hun vegetarische kunsten.
Lees meer..

Terugblik Sewa Week 2012

 • Geplaatst in Algemeen | 25 September 2012 (17:45)


Na een lange en intensieve voorbereiding door de Sewa Week commissie was het op zondag 26 augustus eindelijk zo ver: de opening van de Sewa Week 2012. Het was mooi om te zien hoe onze leden zich zo sportief inzetten voor het goede doel. Van maandag 27 augustus tot en met vrijdag 31 augustus waren er diverse vrijwilligersactiviteiten door het land heen die druk werden bezocht. Aanmeldingen kwamen op het laatste moment nog binnen en helaas zaten sommige activiteiten vol…Een tip voor een ieder om je volgend jaar z.s.m. aan te melden! Op zaterdag 1 september is de week feestelijk afgesloten met een benefietavond. Er was o.a. een prachtige zangoptreden van Madhu Lalbahadoersing en haar band, een succesvolle veiling en vele aanmeldingen voor de bloedbank, donorregister en vrijwilligerswerk bij stichting Aafje voor vrijblijvende en duurzame Sewa.

De Sewa Week 2012 was een succesvol project, mede dankzij jullie. Er is de gehele week een bedrag opgehaald van maar liefs € 6101,33 euro! Dit zal gaan naar het goede doel van dit jaar, ‘Een nieuw leven, een nieuwe kans’ een rehabilitatieprogramma van Jabala Research Organisation i.s.m. Global Human Right Defence (GHRD).

HSFN wil alle vrijwilligers en organisaties die zich voor deze week hebben ingezet hartelijk bedanken. In het bijzonder de projectleider van de Sewa Week 2012, Kailashnath Bhawanibhiek en secretaris Rayshree Ramcharan. Speciaal voor degene die de Sewa Week mogelijk hebben gemaakt, organiseert HSFN een bedankdag met o.a. een Yoga workshop.

Wij hopen dat het Sewa vuurtje aangewakkerd is en dat men deze brandend zal houden. Vrijwilligerswerk kun je immers altijd doen en is hartstikke gezellig. Bekijk de compilatiefilm van de Sewa Week 2012 om te zien hoe wij deze week ervaren hebben. Wij zien jullie gauw terug bij onze volgende activiteiten!
Lees meer..

HSFN ledenkorting - Indian Diaspora Conference: Connecting Communities & Generations

 • Geplaatst in Algemeen | 25 September 2012 (17:23)
Aanstaande zondag 30 september vindt de tweede jaarlijkse Indian Diaspora Conference plaats, georganiseerd door de stichting Indiase Diaspora in Europa.

De conferentie zal zich richten op het verhogen van begrip en versterken van de relaties tussen de verschillende groepen van de Indiase diaspora in Nederland. Aan deze bijeenkomst zullen de ambassadeur van India, de burgemeesters van Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer, vooraanstaande India- en Nederland-deskundigen en vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties deelnemen. Het is de bedoeling om met paneldiscussies veel ideeën te genereren op basis van een echte dialoog. De conferentie wordt afgesloten met een cultureel feest vol spectaculaire dans, muzikale optredens en toneeluitvoeringen door Surinaams- Indiase toptalenten.

De toegangsprijs is normaal € 25 p.p. inclusief alle conferentiefaciliteiten, koffie, frisdrank, lunch, snacks en cultureel programma. Speciaal voor onze leden is er een last-minute korting van maar liefst 15 euro. Je betaalt dus slechts 10 euro als toegangsprijs! Meld je aan door een mailtje te sturen naar secretaris@hsfn.nl met je naam en lidmaatschapsnummer (staat op je HSFN pas) en geniet van deze korting. Betaling vindt plaats aan de poort.

Datum: zondag 30 september
Tijd: 10:00 – 19:00 uur
Locatie: Forumzaal, RAI Conference Center, Amsterdam
Aanmelden is verplicht. Registratie kan via de mail, betalen aan de poort.
Zie voor meer informatie: www.indiandiaspora.eu.


Lees meer..

Ledenkorting: concert Rahat Fateh Ali Khan

 • Geplaatst in Algemeen | 25 September 2012 (16:16)
Een speciale actie voor onze leden: ontvang € 5,- euro korting op een kaartje voor het concert van Rahat Fateh Ali Khan! Mail voor de kortingslink naar info@hsfn.nl je naam en je lidmaatschapsnummer (staat op je HSFN pas).Lees meer..

Ganesha Chaturthi

Vandaag op dinsdag 18 september is het Ganesha Chaturthi, de dag waarop wij Ganesha Bhagvaan vereren. Vereren wij dan een olifant? Wel nee! Wij vereren en concentreren op hetgeen Ganesha symboliseert. Ganesha staat namelijk voor wijsheid en de kracht om alle problemen uit ons leven te overwinnen. Hoe? Lees de volgende punten..

Lees meer..

Eerste vegetarische McDonald's

 • Geplaatst in Algemeen | 10 September 2012 (17:25)
McDonald's gaat voor het eerst restaurants openen met uitsluitend vegetarische gerechten. De filialen komen volgend jaar in Amritsar en Katra, twee plaatsen in het noorden van India. Amritsar is een heilige stad voor de Indiase sikhs en Katra is een bedevaartsoort voor hindoes.

De fastfood-keten, die groot is geworden met zijn hamburgers, komt daarmee tegemoet aan de vraag van de Indiase consument. De meerderheid van de bevolking is hindoe en eet geen rundvlees. Een grote minderheid is islamitisch en moslims eten geen varkensvlees.

McDonald's zit al tientallen jaren in India, maar echt populair is de hamburgerketen nog niet. Op dit moment bestaat ongeveer de helft van de menukaart uit vegetarische gerechten. Door restaurants te openen met alleen maar vegetarische burgers hoopt McDonald's een breder Indiaas publiek te trekken. Het bedrijf is van plan op termijn meer van zulke restaurants in India te openen.

Bron: NOS.nl
Lees meer..

Promo Sewa Week 2012

 • Geplaatst in Algemeen | 28 Augustus 2012 (10:05)

Afsluiting Sewa Week 2012

 • Geplaatst in Algemeen | 28 Augustus 2012 (09:01)
Na een week vrijwilligerswerk te hebben gedaan, wilt HSFN samen met haar leden en vrijwilligers de Sewa Week 2012 sluiten met een podiumavond. Deze avond zal dit jaar in het teken staan van ‘helden’. Helden omdat onze vrijwilligers één week lang onbaatzuchtige daden verrichten voor hen die het minder hebben. Bovendien willen wij samen met jullie stilstaan bij het aspect Sewa en het goede doel van dit jaar.

Omdat wij onze leden willen aansporen meer vrijwilligerswerk te doen naast de Sewa Week, bieden wij op de afsluiting de mogelijkheid om je in te schrijven voor langdurige vrijwilligerswerk. Daarnaast kun je een mooie mehndi-design laten zetten door Glamourmake-upbeauty. Natuurlijk kun je deze avond ook vastleggen door een portret te laten maken in het fotohoek van Bhanphotography. En als je nog geen lid bent, kun je je meteen inschrijven bij de HSFN stand en een goodiebag in ontvangst nemen.

Diverse acts zullen deze avond het podium betreden. Tevens zullen er een veiling, modeshow en loterij plaatsvinden. Alle opbrengsten zullen gaan naar het goede doel. Haal dus je Indiase outfit uit de kast en sluit de Sewa Week 2012 samen met ons op af op op zaterdag 1 september aan het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel.

De artiesten van de avond zijn onder andere:

Madhu Lalbahadoersing
Madhu Lalbahadoersing is een Nederlandse Hindoestaanse zangeres, geboren en getogen in Boxmeer (Brabant). Haar grote voorbeeld is Lata Mangeshkar. Daarnaast zingt zij liederen van onder andere Asha Bhosle en Shreya Ghoshal. Luistermuziek (w.o. bhajans en gazals) is haar favoriet. Hoewel Madhu het liefst in het Hindi zingt, neemt ze regelmatig deel aan projecten waarbij ze zowel in het Nederlands als het Engels zingt. Zij heeft samengewerkt met grote Indiase artiesten als Kumar Sanu, Abhijeet en Ashok Khare. Recentelijk was ze gastzangeres in een concert in Paramaribo in een bomvolle NIS met artiesten uit Suriname, Nederland en VS.

Sunil Chitaroe
Met zijn herkenbare, gedreven geluid en zijn krachtige speelstijl schittert deze saxofonist op nationale en internationale podia. Sunil maakte deel uit van diverse succesvolle muziekformaties en heeft met vele grote artiesten op het podium gestaan. Zijn mooie spel resulteert in uitnodigingen om als gastartiest op te treden, zowel in Nederland als het buitenland. Zie http://www.youtube.com/watch?v=qWllYNQM9QE voor het jongste grote project waaraan Sunil heeft meegewerkt.

Bram Lalbahadoersing
Bram zal op zijn gitaar deze avond het trio completeren. Hij is een ervaren gitarist, geschoold in de klassieke stijl.

Odissi dansgroep
Odissi dans is één van de acht klassieke dansstijlen van India. Oorspronkelijk komt het uit het oosten van India. Op deze avond zullen twee dames en een heer ons verrassen met deze danskunst.

Dali Stankovic
Dali Stankovic is een mooie Joegoslavische voetbalnaam met veel potentie, maar deze Joegoslaaf heeft de wijk Bos en Lommer nooit verlaten. Deze Amsterdamse Nederlandse Buitenlander (quote: "een ANB'er die ABN spreekt!") kijkt vanwege zijn achtergrond op een originele manier naar medelanders, met name die uit zijn eigen wijk. Hij neemt je mee in zijn wereld vol Marokkanen, Turken, Surinamers, Antilianen en uiteraard ook Nederlanders en legt op cynische en politiek getinte wijze uit hoe hij Nederland en vooral Bos en Lommer als zijn thuis ervaart. Om tot de conclusie te komen dat het in Nederland prima vertoeven is… ook voor Joegoslaven!

Dali is als stand-up comedian nog maar kort bezig, maar heeft al voor wat opschudding gezorgd in de Nederlandse comedy-jungle. Hij was in 2007 nog maar een paar maanden bezig toen hij al de finale wist te bereiken van het prestigieuze Amsterdams Kleinkunst Festival. Na een jaar er tussenuit pakte hij de "comedy-draad" weer moeiteloos op om in mei 2009 vervolgens weer in een grote finale te belanden, namelijk de Sonnema Comedy Talent Tour. Helaas weer geen winst, maar een volgende "finale" was hij gebrand op zijn naam te schrijven. Zo gezegd zo gedaan en dus werd Dali winnaar van Noorderlach 2011 in theater de Tamboer in Hoogeveen.

Xquisite
De jongens van Xquisite hebben vorig jaar laten zien dat een mix van moderne dans met Bollywoodmuziek mogelijk is. Dit jaar treden zij wederom op tijdens de afsluiting van de Sewa Week en hebben zij speciaal voor het publiek een nieuw choreografie in petto.

Mystery StarZ
Mystery StarZ is een jong en dynamisch Bollywooddansgroep met verschillende dansstijlen en muziekgenres.

Saxofoniste Samantha van Wetten
Al vanaf de leeftijd van zeven jaar speelt Samantha van Wetten saxofoon. Ze heeft prijzen gewonnen in verschillende concours en heeft met één van de beste orkesten Crescendo van Nederland gespeeld. Tijdens de afsluiting van de Sewa Week zal zij speciaal voor het publiek een aantal romantische Bollywoodliedjes ten gehore brengen op de alt-saxofoon.


Lees meer..

Politiek maakt geen einde aan onduidelijkheid langstudeerboete

Utrecht, 23 augustus 2012 – De langstudeerboete is voorlopig nog niet van de baan, ondanks alle berichten en hoop die de politiek aan jongeren gaf. Dat bleek vandaag tijdens het Kamerdebat. Jongerenorganisaties zijn teleurgesteld en verwijten de politiek studenten als speelbal te gebruiken in hun verkiezingsstrijd.

Waar studenten ten eerste zijn geconfronteerd met een onredelijke langstudeerboete, worden ze nu ook nog geconfronteerd met loze beloftes vanuit de politiek. De afgelopen weken leek het er namelijk op alsof de langstudeerboete zou worden teruggedraaid. Een overgrote meerderheid van de Kamer gaf aan over de boete een debat te willen voeren. De insteek: het terugdraaien van de boete. Maar de partijen kwamen er niet uit. Het antwoord op de vraag waarom niet, werd evenmin duidelijk. Partijen zochten in het debat niet naar een constructieve samenwerking. Er werd over voorstellen gesproken maar er werden geen concrete alternatieven voor de boete gepresenteerd. “Dit is politieke onwil”, aldus de organisaties ISO, LSVb, LKvV, CNV Jongeren, FNV Jong, de Unie Jongeren en de politieke jongerenorganisaties van de VVD, PvdA, D66, GroenLinks.

Het besluit om de langstudeerboete nu te behouden, leidt volgens de jongerenorganisaties tot knipperlichtpolitiek. Het debat heeft nauwelijks iets duidelijker gemaakt. “Wel, niet, wel, niet, jongeren weten totaal niet meer waar ze aan toe zijn”. De jongerenorganisaties weigeren mee te doen aan het ‘vingertje wijzen’ en blijven zitten met de vraag hoe studenten de politiek in Nederland nog kunnen vertrouwen.

De deur tot afschaffing van de langstudeerboete staat nog steeds op een kier. Partij van de Arbeid, GroenLinks en SP staan achter een initiatiefwetsvoorstel waardoor de langstudeerboete wordt opgeschort tot 1 januari 2013. Ondanks het teleurstellende politieke debat van vandaag, waarin de politiek haar belofte niet heeft waargemaakt, gaan de organisaties door om de langstudeerboete van tafel te krijgen. De studenten- en jongerenorganisaties roepen de Eerste en Tweede Kamer daarom ook op om alsnog met het initiatiefwetsvoorstel in te stemmen of tot een (spoed)wet tot intrekking van de Wet verhoging collegegeld langstudeerders te komen. Bovendien eisen de studenten- en jongerenorganisaties duidelijkheid over de boete voor het collegejaar volgende week van start gaat.

De langstudeerboete zorgt voor een onzekere toekomst voor jongeren, terwijl zekerheid juist in de economisch barre tijden van groot belang is. “De politiek heeft gefaald. Opnieuw wordt er heel erg veel onduidelijkheid gecreëerd voor studenten, omdat politici niet boven zichzelf uit durven te stijgen”, aldus de studenten- en jongerenorganisaties.
Lees meer..

Let op: extra Sewa Week activiteit in Den Haag!

 • Geplaatst in Algemeen | 19 Augustus 2012 (01:07)
Bezorg de ouderen van Eekta een leuke dag!
Van 13.00 tot 17.00 op donderdag 30 augustus aan de Boylestraat 20.
Meld je aan door je contactgegevens en de activiteit te mailen naar info@hsfn.nl.
Lees meer..

Mensenrechtensituatie van Hindoes in Pakistan

 • Geplaatst in Algemeen | 18 Augustus 2012 (15:53)
De mensenrechtensituatie van minderheden in Pakistan, en in het bijzonder van de Hindoes, is verschrikkelijk. Dagelijks worden er jonge Hindoe meisje ontvoerd en gedwongen tot bekering en huwelijk met oudere moslim mannen. De situatie is dusdanig dat dagelijks honderden Hindoes vluchten naar India. Om deze situatie onder de aandacht te brengen en te eisen dat de Pakistaanse overheid hiertegen actie onderneemt, heeft er op dinsdag 14 augustus, de Onafhankelijkheidsdag van Pakistan, een demonstratie plaatsgevonden bij de ambassade van Pakistan.

Een groep van 25 jonge, bezorgde Hindoes heeft ruim anderhalf uur gedemonstreerd voor de ambassade. Gedurende het protest zijn verschillende medewerkers van de ambassade langsgelopen, maar geen van hen heeft de moeite genomen om naar de demonstranten toe te komen en in gesprek te gaan met hen. Vertegenwoordigers van de groep hebben tot twee maal toe aangebeld bij de ambassade om een dossier over de situatie te overhandigen aan de ambassadeur, maar hebben geen gehoor gekregen, terwijl er wel personen aanwezig waren in het gebouw.

Tegen het einde van de demonstratie hebben enkele genodigden van de viering van Onafhankelijkheidsdag aangebeld. Zij zijn binnengelaten en op dat moment zijn twee demonstranten naar de deur toe gelopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat een medewerker van de ambassade hen te woord heeft gestaan. Nadat de demonstranten de situatie hebben aangekaart, is de eerste reactie heel onverschillig geweest. Volgens de medewerker waren er, ondanks de berichtgeving, helemaal geen sprake van ontvoeringen, gedwongen bekeringen en vluchtelingenstromen. Na hierop door te gaan, gaf hij uiteindelijk toe dat de situatie niet goed is, maar dat dit niet gericht is op minderheden en overal in de wereld gebeurd. Hij probeerde het goed te praten. Uiteindelijk zei hij dat hij het dossier zal doorgeven aan zijn overheid en dat er een reactie zal komen en nam hij afscheid.

De groep demonstranten bleef achter met een gevoel van onrechtvaardigheid. De ambassade heeft niet de professionaliteit getoond om uit zichzelf naar de demonstraten toe te stappen en hen te woord te staan, terwijl medewerkers gedurende het protest langslopen. Het is na veel moeite weliswaar gelukt om iemand van de ambassade te spreken, maar de houding van de vertegenwoordiger is schrikbarend. In eerste instantie wordt alles ontkend en er is helemaal geen sprake van enige vorm van bezorgdheid om de eigen bevolking. De demonstranten hopen dat hier verandering in komt, zodat er een dag zal komen waarop iedere Pakistani Onafhankelijkheid kan vieren, ook de Hindoe minderheid.

Lees meer..

HSFN Sewa Week 2012 - Waarom Sewa?

 • Geplaatst in Algemeen | 10 Augustus 2012 (00:59)

Zeven doden bij schietpartij Sikh-tempel in Wisconsin

 • Geplaatst in Algemeen | 06 Augustus 2012 (17:18)
Bij een Sikh-tempel in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft zich een schietpartij voorgedaan. Daarbij zijn zeven doden gevallen, onder wie de schutter. Verder verwondde hij twee Sikhs en een politieagent.

De man opende het vuur tijdens een dienst in de Sikh-tempel in Oak Creek, Wisconsin. De schutter schoot vier mensen binnen de tempel dood, twee andere werden buiten neergeschoten. De politie heeft de schutter uitgeschakeld. Tijdens een vuurgevecht tussen de politie en de schutter raakte een politieagent gewond.

Anders dan bij de recente schietpartij in Colorado beschouwt de FBI deze zaak als “binnenlands terrorisme”, zo heeft een woordvoerder van de veiligheidsdienst bekend gemaakt. Tatoeages op het lichaam van de schutter zouden daartoe aanleiding geven, schrijft Los Angeles Times. De status van “binnenlands terrorisme” impliceert dat de dader politieke motieven zou hebben. Over de identiteit en het motief van de dader is overigens nog niets bekend gemaakt.

Sikhs zijn volgelingen van een Indiase goeroe uit de vijftiende eeuw. Het geloof stamt uit Punjab, een gebied tussen Pakistan en India. Wereldwijd zijn er 27 miljoen Sikhs, in de VS heeft het geloof 500.000 aanhangers.

Mannelijke Sikhs dragen een baard en een tulband. Volgens woordvoerders van de Sikh-gemeenschap worden zij daarom vaak verward met moslims. De Amerikaanse belangenbehartiger Sikh Coalition meldt tegenover persbureau Reuters dat er sinds de aanslagen van elf september meer dan 700 incidenten van geweld of discriminatie jegens Sikhs bij hen zijn gemeld. Het exacte aantal incidenten is volgens Sikh Coalition niet vast te stellen, omdat de FBI in hun statistieken geweld en discriminatie jegens Sikhs zou scharen onder geweld en discriminatie jegens moslims.

Wisconsin kent soepele wapenwetten. Er is geen limiet gesteld aan het aantal vuurwapens dat per keer wordt aangeschaft, noch aan het aantal wapens dat men mag bezitten, aldus persbureau Reuters.

Bron: NRC
Lees meer..

Raksha Bandhan

Raksha Bandhan valt elk jaar tijdens volle maan in Sravana, de vijfde maand van de Hindoe kalender (meestal in augustus). Het is een feestdag om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Zussen gaan naar hun broers om een eenvoudige ceremonie te houden. Deze houdt in dat de zus een koortje (Rakhi) om de pols van haar broer(s) vastbindt. De Rakhi is oorspronkelijk gemaakt van rode en goudgekleurde garen. Tegenwoordig zijn ze er in alle kleuren en in allerlei variaties verkrijgbaar. De broer wordt geacht een geschenkje te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Deze dag is ook bekend onder de naam “Rakhi”.

Het woord "Raksha" betekent bescherming en "Bandhan" betekent relatie. Vrij vertaald betekent het dus de beschermende relatie. Maar hoe is deze dag ontstaan? In de Bhavisya Purana wordt er gerefereerd naar een gevechtsstrijd tussen de Devta's en demonen. Tijdens deze strijd raakt koning Indra (koning van de Devta's) gedeprimeerd. Op dat moment komt zijn vrouw Sachi met een zijden koortje en zegt een mantra op ter bescherming van de koning en maakt het vast om zijn pols. Uiteindelijk overwon Indra de demonen. Sindsdien wordt deze dag gevierd.

Raksha Bandhan is overigens niet echt een godsdienstige aangelegenheid, maar een sentimentele kwestie. De relatie krijgt een diepere betekenis als de broer wat ouder wordt: hij zal zijn zus moeten beschermen. Vroeger was het gebruikelijk dat wanneer de zus getrouwd was, haar familie haar zelden kwam opzoeken, vanwege de grote afstanden. Raksha Bandhan maakt de man duidelijk dat de vrouw er niet alleen voor staat, maar dat wanneer zij hulp nodig heeft, haar broer(s) haar te hulp kunnen schieten.

Raksha Bandhan benadrukt de biologische relatie tussen broer en zus. Maar tegenwoordig is het ook gebruikelijk in symbolische broer/zus relaties; dus tussen vrienden en kennissen. Het is dus niet alleen een biologische, maar vooral een beschermende relatie.Lees meer..

Sewa Week 2012

 • Geplaatst in Algemeen | 01 Augustus 2012 (01:46)
Nog een kleine maand te gaan en dan gaat de Sewa Week 2012 van start. De commissie is druk bezig met de laatste loodjes en kijkt nu al uit naar de start op zondag 26 augustus. Maar waarom organiseert HSFN nou voor de zesde keer op rij de Sewa Week?

HSFN en Sewa
HSFN is een maatschappelijk betrokken vereniging en vindt het belangrijk dat studenten zich zo breed mogelijk oriënteren en ontwikkelen. Sewa betekent ‘belangeloos dienen’ in het Sanskriet, en is een algeheel concept van Hindoe Dharma. Het dienen van anderen is één van de taken die een persoon moet trachten uit te voeren in zijn of haar leven. Daarom is Sewa een belangrijk begrip binnen HSFN. De Sewa Week is dan ook de grootste landelijke evenement van onze studentenvereniging, waarmee wij bewustwording onder de studenten proberen te creëren. Het is een week waarin studenten de mogelijkheid krijgen om geld in te zamelen voor het goede doel en met elkaar een verschil te maken in de samenleving. En dit allemaal in verschillende steden van het land.

Het goede doel
Elk jaar steunt HSFN met de jaarlijkse Sewa Week een goed doel door geld in te zamelen via verschillende activiteiten. Dit jaar is het goede doel 'Een nieuw leven, een nieuwe kans: Rehabilitatie van slachtoffers van mensenhandel en geweld'. Het is een project van Jabala Action Research Organisation die samen met het Global Human Right Defence (GHRD) slachtoffers van mensenhandel en geweld op vangen in Murshidabad (India) en hen weer hoop geven op een nieuw leven. Behalve opvang worden de meisjes op verschillende manieren begeleid en geholpen om weer hun leven op te pakken. Jabala is met dit rehabilitatie project begonnen om de meisjes economisch zelfstandig te maken door onderwijs en scholing te bieden en hun te helpen om in hun eigen levensbehoeften te voorzien. Het bijzondere van dit project is dat deze een duurzaam karakter heeft, na het programma kunnen de slachtoffers namelijk met een nieuwe start integreren in de maatschappij.

Lees meer..

Bescherm de inheemse volkeren in Bangladesh: Realiseer het Vredesakkoord nu!

 • Geplaatst in Algemeen | 27 Juli 2012 (09:26)
In 1997 werd in Bangladesh het Chittagong Hill Tracts Vredesakkoord ondertekend om de vrede te bevorderen en de inheemse bevolking te beschermen. Vandaag, bijna 15 jaar later, blijft dit akkoord onvervuld en wordt het geweld tegen de inlandse volkeren voortgezet.

Bangladesh heeft verschillende internationale mensenrechtenverdragen ondertekend en is tevens de grootste leverancier aan de Verenigde Naties vredesmacht in de wereld. Ondanks dit blijven schendingen van de rechten van minderheden en de inheemse volkeren aanhouden. De inheemse bevolking, beter bekend als Jumma in de Chittachong Hill Tracts (CHT), liggen meer dan 35 jaar onder vuur sinds de regering in grote getallen Bengaalse kolonisten naar hun voorouderlijke land brachten. Invloedrijke kolonisten – ondersteund door militairen die zwaar worden ingezet in de regio – vallen de inheemse volkeren aan, die hun land verloren hebben in een alarmerend tempo en eindeloze schendingen van de mensenrechten hebben doorstaan sindsdien.

De Jumma bevolking bestaat uit Boeddhisten, Hindoes, Christenen en Animisten. Deze religieuze groeperingen reflecteren de etnische verschillen. Deze zorgen echter niet voor problemen onderling, religieuze tolerantie is namelijk een lange traditie van de Jumma bevolking. De bescherming van deze volkeren en de uitvoering hiervan was in het Vredesakkoord van 1997 één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de huidige premier, Sheikhh Hasina. Helaas blijft deze aan het einde van haar mandaat onvervuld.

Het baart Global Human Right Defence (GHRD) zorgen hoe het geweld tegen deze gemeenschappen in de Chittachong Hill Tracts de afgelopen maanden is geëscaleerd. Ze zijn verontrust dat de regering regressieve stappen heeft genomen die tegen de essentie van het akkoord in gaan, met inbegrip van het openbaar ontkennen dat er een inheemse bevolking in Bangladesh is, het weigeren van het geven van constitutionele erkenning aan deze volkeren en ook recentelijk het eisen van district ambtenaren om actie te ondernemen tegen de viering van de Wereld Inheemse Dag.

Daarom dringt GHRD er bij premier Sheikh Hasina aan om onmiddellijk dringende maatregelen te nemen haar verkiezingsbelofte te voldoen en ten volle het Chittachong Hill Tracts Vredesakkoord uit te voeren binnen haar ambtstermijn, om de bescherming van het leven, het land, de identiteit en de cultuur van de Jumma te garanderen.

Deze oproep zal op de Wereld Inheemse dag op 8 augustus worden geleverd aan de regeringen van Bangladesh, Engeland en Nederland. Met de aankomende verkiezingen in Bangladesh in 2014 is er een grote angst dat het CHT Vredesakkoord onuitgevoerd blijft en de situatie alleen maar zal verergeren. In de toekomst zou dit kunnen leiden tot een bedreiging van de vrede en het bestaan van de inheemse volkeren in Bangladesh.

Onderneem nu actie tegen deze onrechtvaardigheid! Jullie kunnen GHRD helpen door deze boodschap te verspreiden en de petitie hier te tekenen.

Lees meer..

HSFN @ Milan Zuiderpark

 • Geplaatst in Algemeen | 25 Juli 2012 (17:50)
Aanstaande weekend vindt de jaarlijkse Milan Zuiderpark plaats. Ook dit jaar is het Hindoe Studenten Forum Nederland (HSFN) te vinden tijdens dit festival op zaterdag 28 en zondag 29 juli. Je ontvangt dit mailtje omdat je ons eerder geholpen hebt tijdens één van onze activiteiten. Nu zijn wij wederom op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen steunen. Wil jij ons helpen?

De Milan Zuiderpark is een evenement waar HSFN de kans krijgt om één van haar grote landelijke PR-campagnes te voeren. Omdat wij onze studentenvereniging onder jongeren en studenten willen promoten, zijn wij op zoek naar vrijwilligers die samen met ons op dit festival willen staan. Vind jij het leuk om te werken in teamverband en wil jij je graag inzetten voor HSFN? Meld je dan nu aan bij onze commissaris PR Madhawie Bansidhar (pr@hsfn.nl) of commissaris Helpdesk Shaneeta Hanoeman (helpdesk@hsfn.nl).

Lees meer..

Hardwerkende studenten gezocht!

 • Geplaatst in Algemeen | 25 Juli 2012 (17:48)
HSFN is op zoek naar drie leden die mee willen werken aan een project van de heer Radj Bhondoe. Het gaat om een publicatie over Hindoe waarden en de manier waarop deze invloed hebben op de wereld waarin wij leven, en in het verlengde daarvan de potenties die de waarden vertegenwoordigen voor een betere wereld. Uiteindelijk zal de publicatie in het Engels in de tweede helft van 2014 uitgegeven worden.

Wij zijn daarom per direct op zoek naar studenten die 1 dag per week, gedurende drie maanden (van september t/m november 2012) deelaspecten voor dit project willen uitzoeken en uitwerken. Hier tegenover staat naast het werken aan een uniek en leerzaam project tevens een bescheiden vergoeding.

De studenten moeten o.a.:
- Voeling hebben met het Hindoeïsme;
- Goede beheersing van de Engelse taal hebben;
- Bereid zijn te willen werken aan een uniek project;
- Innovatief en “out of the box” kunnen denken en handelen;
- In staat zijn binnen een bepaalde timeframe werk te kunnen afleveren en;
- Bereid zijn samen te werken met een veeleisende, maar stimulerende persoon

Wil jij graag mee werken aan dit project en een zakcentje verdienen? Meld je dan gauw aan en stuur een beknopte motivatie en cv voor 18 augustus naar acquisitie@hsfn.nl. Let op: er zijn maar drie plaatsen beschikbaar.

Lees meer..

Langstudeerdersboete rechtmatig, maar niet voor de huidige deeltijdstudent

Studentenorganisaties blijven politiek oproepen langstudeerdersboete geheel af te schaffen

UTRECHT, 11 juli 2012 – Voor de huidige en toekomstige voltijdstudenten blijft de langstudeerdersboete in stand, zo blijkt vandaag uit de uitspraak van de rechter. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) spreken zich hier teleurgesteld over uit. Wel zijn ze verheugd met het oordeel van de rechter dat de langstudeerdersboete onrechtmatig is voor een deel van de huidige deeltijdstudenten.


De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de langstudeerdersboete rechtmatig is voor de huidige voltijdstudenten. “Dit betekent dat er momenteel meer dan 66.000 studenten worden geconfronteerd met een verandering van de regels tijdens het spel”, aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO. Het blijft namelijk wettelijk toegestaan om het collegegeld met € 3.063,- te verhogen voor voltijdstudenten die meer dan één jaar uitlopen op hun studie.

Daarentegen oordeelde de rechter dat de langstudeerdersboete wel onrechtmatig is voor de deeltijdstudenten die zich hebben ingeschreven voor februari 2011. Dit is een belangrijke overwinning voor de drie studentenorganisaties die tegen de boete naar de rechter zijn gestapt. Deze deeltijdstudenten worden nu terecht ontzien van de langstudeerdersboete en hoeven niet hun studie te beëindigen vanwege te hoog oplopende studiekosten. Voor alle deeltijdstudenten acht de rechter de gevaren reëel die zijn opgeworpen door de studentenorganisaties dat een leven lang leren voor deeltijdstudenten in gevaar komt.

De studentenorganisaties beraden zich nog op eventuele (juridische) vervolgstappen. “Gelukkig neemt het draagvlak voor de langstudeerdersboete in de politiek af”, aldus Kai Heijneman, voorzitter LSVb. “Steeds meer politieke partijen spreken zich uit tegen de langstudeerdersboete”. De drie studentenorganisaties roepen de politiek dan ook op om de langstudeerdersboete alsnog geheel terug te draaien. ”Ook gaan we streng toezien op de uitvoering van de langstudeerdersboete door de instellingen en trekken we direct aan de bel als het niet gaat zoals is voorgehouden door staatssecretaris Zijlstra”, zo stelt Jan Boers, voorzitter LKvV. De studentenorganisaties zullen tijdens de verkiezingscampagnes proberen de langstudeerdersboete alsnog van tafel te krijgen.
Lees meer..

Vrijwilligers gezocht

 • Geplaatst in Algemeen | 10 Juli 2012 (20:01)
De afdeling Algemene Interne Geneeskunde (AIG) van het Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC) zoekt vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. Zij doen onderzoek naar de oorzaak van het vroegtijdig optreden van suikerziekte en hart- en vaatziekten bij Nederlanders van Hindostaanse afkomst in vergelijking tot Nederlanders van Kaukasische (blanke) afkomst.

Je komt in aanmerking als je de volgende punten herkent:

1. Je bent een man van 18 – 25 jaar
2. Geboren in Nederland
3. Van Hindostaanse of Kaukasische (blanke) afkomst
4. U hebt geen suikerziekte
5. U hebt een body mass index (gewicht in kg / lengte in meter in kwadraat) van 19 – 25 kg/m2
6. U hebt minstens 1 ouder of grootouder met suikerziekte + 1 ander familielid

Bij deelname zal je gevraagd worden om gedurende 6 uur te verblijven in ons onderzoekscentrum. Gedurende deze periode nemen wij meerdere keren bloed af om te kijken naar de suikerhuishouding en darmhormonen.

Voor deelname aan dit onderzoek krijg je een financiële vergoeding van 50 euro en een reiskostenvergoeding. Voor meer informatie kunt je contact opnemen met:

Mw. M.A. Sleddering, arts-onderzoeker
E-mail: m.a.sleddering@lumc.nl
Telefoon: 071-526 4833 (op werkdagen van 09.00-17.00).
Lees meer..

HSFN @ the Ratha Yatra

Ratha Yatra, India Parade Festival

Het is een dag waarop volgens gelovigen de verschijning van Sri Krishna, Sri Jagannatha, één keer per jaar naar buiten komt om zijn barmhartigheid te schenken aan iedereen. Het trekken aan de koorden van de kar van Sri Jagannatha symboliseert de uitnodiging aan de Heer om plaats te nemen in ons hart. Vandaar dat miljoenen mensen naar Jagannatha Puri, India gaan voor dit festival.

De Ratha Yatra festival bevordert de harmonie en de vrede onder de mensen. In alle grote steden van de wereld zoals New York, Los Angeles, London, Parijs, Amsterdam, Tokyo, Durban, Mumbai, Moskou wordt het festival jaarlijks gehouden.

Ook in Den Haag werd op zaterdag 7 juli deze feestdag gevierd. HSFN was er bij en heeft mogen genieten van de kleurrijke parade. Wij hopen jullie allen volgend jaar weer te zien!


Lees meer..

Kennismakingsconcert 4 juli

Het Kenningsmakingsconcert & gesprek met Máxima prinses der Nederlanden

Afgelopen woensdagavond 4 juli 2012 heeft in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam het Kennismakingsconcert plaatsgevonden, georganiseerd door FORUM, het instituut voor Multiculturele Vraagstukken.

HSFN heeft deze avond het genoegen gehad om met niemand minder dan Máxima, de prinses der Nederlanden, te praten over de aankomende Sewa Week 2012. Zij was zeer positief over de gedachte achter deze initiatief van onze studentenvereniging.

Het concert was een muzikaal schouwspel en HSFN heeft genoten van deze ervaring.


Lees meer..

Let's make the change

Vacatures

 • Geplaatst in Algemeen | 09 Mei 2012 (14:15)
Functieomschrijvingen HSFN
Algemene bestuursvereisten:

Een bestuurslid van HSFN:
 • heeft affiniteit met het Hindoeïsme;
 • Heeft interesse in de geschiedenis en huidige situatie van de Hindoes of is bereid om hiervan kennis te nemen;
 • heeft een positieve instelling ten opzichte van de Hindoe gemeenschap, filosofie en cultuur;
 • ziet HSFN als middel om iets te betekenen voor de gemeenschap;
 • is op de hoogte van de geschiedenis van HSFN;
 • onderschrijft de doelstelling van HSFN en is standvastig in elke situatie en omstandigheid;
 • is evt. bereid om te reizen door het land om HSFN te vertegenwoordigen;
 • is lid van HSFN of is bereid om lid te worden;
 • is student aan een hogeschool en/of universiteit in Nederland of is maximaal 2 jaar afgestudeerd.

 • Specifieke functievereisten

  Lees meer..

  Nieuw hoofdbestuur 2012-2013

  • Geplaatst in Algemeen | 06 April 2012 (16:13)
  Beste leden,

  Afgelopen vrijdag 30 maart 2012 heeft het nieuwe hoofdbestuur voor het jaar 2012-2013 zich succesvol geïnstalleerd tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV). Na de detachering van het vorige hoofdbestuur was het de beurt aan de nieuwe kandidaatsleden om zich te presenteren voor de leden van HSFN. Het nieuwe hoofdbestuur bestaat uit:

  Madhu Soekhai (Voorzitter)
  Rayshree Ramcharan (Secretaris)
  Prashaant Bansidhar (Commissaris Penningmeester)
  Kiran Matai (Commissaris Acquisitie)
  Madhawie Bansidhar (Commissaris PR)
  Kailashnath Bhawanibhiek (Commissaris Activiteiten)
  Madwi Ratchasing (Commissaris Redactie)
  Soemiet Ramdjielal (Commissaris Webmaster)
  Shaneeta Hanoeman (Commissaris Helpdesk)

  Het kersverse hoofdbestuur van HSFN hoopt er samen met de leden er een mooi jubileumjaar van te maken!

  Lees meer..

  Hanuman Jayanti

  Dit jaar vieren Hindoes wereldwijd Hanuman Jayanti op vrijdag 6 april 2012. Op deze avond van volle maan van de maand chaitra (maart/april) wordt de verschijningsdag van Hanuman geëerd. HSFN wens al haar leden een Shubh Hanuman Jayanti toe!

  Janam Divas Ram Bhakt Hanumaan ka, Jalayi Vishal Lanka jisne sirf apni poonch se.
  Janam Divas hai uss Balwaan kaa. Badhai ho Janam Divas Hanumaan Ka.  Lees meer..

  Geïnteresseerd in een traineeship bij de overheid in Brabant?

  FORUM - Instituut voor multiculturele vraagstukken

  • Geplaatst in Algemeen | 15 Maart 2012 (20:50)


  FORUM is een onafhankelijk kennisinstituut op het terrein van multiculturele vraagstukken vanuit het perspectief van de democratische rechtsstaat, sociale cohesie en gedeeld burgerschap. FORUM vergaart kennis op het brede terrein van integratie, stelt deze beschikbaar en zet de kennis om in praktisch toepasbare methoden en producten. Door ontwikkelingen in de (multiculturele) samenleving in kaart te brengen, onderzoek te (laten) doen, de ‘theorie’ te vertalen in werkbare methodieken en nieuwe allianties te vormen, vervult FORUM zijn missie sinds 2004 in drie rollen: als kennisregisseur, als katalysator en als communicatie.

  De missie van FORUM is het bijdragen aan de stabiliteit van Nederland – dat is in de kern de missie van FORUM. Die missie vervullen we door sociale cohesie, multi-etnisch samenleven en gedeeld burgerschap te bevorderen. Het is vooral de sociale context waarin overheden, burgers en instellingen opereren die FORUM in zijn werk tot leidraad neemt. Onze positie en handelwijze worden sterk bepaald door maatschappelijke inzichten, gekoppeld aan wetenschappelijke kennis.

  FORUM is al jaren een zeer gewaardeerde partner van HSFN. FORUM stelt ter bevordering van HSFN haar netwerk en faciliteiten ter beschikking aan deze.

  Contacten:
  Radj Ramcharan, programmamanager Servicecentrum Integratie
  Tel.nr.: 0626 618 770
  @: r.ramcharan@forum.nl
  Benny Jhinnoe
  Tel.nr.: 0641 768 508
  @: b.jhinnoe@forum.nl
  Lees meer..

  Huishoudelijk reglement - HSFN

  • Geplaatst in Downloads | 24 Februari 2012 (20:08)

  Wil jij workshops ontwikkelen en geven?

  Girls Rights Watch is een enthousiaste groep jongeren die lobbyt voor de rechten van meisjes wereldwijd. We hebben afgelopen jaar een geslaagde nationale ludieke actie en workshops georganiseerd.
  We zoeken versterking! Ben jij een jongen of een meisje tussen 18 en 25 jaar, die graag op een creatieve manier informatie overbrengt aan studiegenoten of groep vrienden en wil je ook dat meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens?
  Meer informatie: http://www.plannederland.nl/jongeren/girls-rights-watch
  Lees meer..

  Commissieleden voor Sewa Week 2012 gezocht

  • Geplaatst in Algemeen | 09 Februari 2012 (14:37)
  Namaskaar!

  Na het grote succes van afgelopen Sewa Week is het hoog tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor Sewa Week 2012.
  Om opnieuw een geslaagde Sewa Week neer te zetten zijn wij op zoek naar gemotiveerde commissieleden die de Sewa Week commissie kunnen versterken.
  Dus ben jij gemotiveerd en heb je hart voor Sewa, stuur je gegevens naar sewaweek@hsfn.nl voor een vrijblijvend gesprekje!

  Lees meer..

  Mandirorganisaties (ASAN, SGSS en ISKCON-SKD) bereiken nieuwe mijlpaal  Een nieuw hoogtepunt voor de Mandirorganisaties ASAN (Arya Samaj Nederland), SGSS (Siri Guru Singh Sabha) en ISKCON-SKD (Sri Krishna Dhaam, Internationale Gemeenschap voor Krishnabewustzijn).

  Op donderdag 19 januari 2012 hebben de Mandirorganisaties, MVO (Mahler Vastgoed Ontwikkeling BV) en Wethouder Marnix Norder van gemeente Den Haag (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie) vol vertrouwen de intentieovereenkomst ondertekend voor het bouwen van twee mandirs en een gurudwara naast elkaar in Laakhaven-West, tussen de Waldorpstraat en de 1e Van der Kunstraat te Den Haag.

  Het doel van deze overeenkomst is de samenwerkende Mandirorganisaties en MVO in de gelegenheid te stellen aan het Gemeente gepresenteerde adviesdocument van 29 oktober 2010 jl. nader uit te werken tot één positieve beginseluitspraak en te komen tot een grondreserveringsovereenkomst midden 2012.

  Lees meer..

  Grootste bezuiniging studiefinanciering ooit

  Utrecht, 20 januari 2012 – Vandaag presenteert staatssecretaris Zijlstra een wetsvoorstel waarmee hij masterstudenten hun basisbeurs ontneemt. Ook de beurs voor studenten waarvan de ouders minder of niets kunnen bijdragen en de Ov-jaarkaart worden pijnlijk geraakt. Deze wijzigingen betekenen de grootste bezuiniging op studiefinanciering sinds de invoering ervan. Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): “Met dit wetsvoorstel bezuinigt Zijlstra over de ruggen van studenten en op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs”.

  Het wetsvoorstel wordt de komende maanden in de Tweede Kamer behandeld. De LSVb drukt Tweede Kamerleden op het hart om dit wetsvoorstel te behandelen voor wat het is: de grootste korting op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering. “Hele groepen studenten worden uitgesloten door deze keiharde bezuiniging”, aldus Pascal ten Have “de onrechtvaardige bezuiniging op de aanvullende beurs en de Ov-jaarkaart raakt de kwetsbaarste groep studenten, die hierdoor niet kunnen gaan studeren”. Masterstudenten moeten in de nieuwe situatie 3200 Euro per jaar extra betalen en de bezuinigingen op de Ov-jaarkaart kost studenten snel 4000 Euro per jaar.

  Lees meer..

  Vacatures Hoofdbestuur 2012 [deadline: 4 maart]

  • Geplaatst in Algemeen | 17 Januari 2012 (00:50)  Namaskaar,

  Het bestuursjaar 2011-2012 zit er alweer bijna op. Ook dit jaar kan gerust een succesvol jaar worden genoemd met diverse hoogtepunten. Zo werd dit jaar voor de vijfde keer de Sewa Week georganiseerd, hebben de regio’s elke maand een of meer succesvolle activiteiten neergezet en bestaat HSFN nu 10 jaar.

  Nu het bestuursjaar het einde nadert, wordt het ook tijd voor een nieuw bestuur. Deze zal op de Algemene Ledenvergadering officieel gekozen worden. Om de vorming van een nieuw kandidaatsbestuur te begeleiden, heeft het huidige bestuur een kiescommissie samengesteld, bestaande uit:

  - Mevr. Tarisha Kalloe, voorzitter Kiescommissie 2012
  - Dhr. Ranjeev Gowri, secretaris Kiescommissie 2012
  - Dhr. Ashis Autar, lid Kiescommissie 2012

  Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om een beroep te doen op studenten die:

  - Affiniteit hebben met Hindoe Dharma en de Hindoecultuur.
  - Zichzelf naast hun studie op een bijzondere manier willen ontwikkelen.
  - Een groter netwerk willen opbouwen en medestudenten willen leren kennen.

  En interesse hebben voor een hoofdbestuursfunctie in het aankomend bestuur 2012-2013!

  Lees meer..

  Surya Namaskar Yagya 2012  Wil je...
  een gezond lichaam?
  een goed concentratie vermogen?
  een gezonde levensstijl aanleren?
  ...doe dan mee met Suryanamaskar Yagya 2012 en begin het jaar goed!


  Wat houdt SuryanamaskarYagya in?
  Surya is "zon", namaskar is "groet" en yagya is vrij vertaald een offer waar je moeite voor doet en de vruchten van kunt plukken. Suryanamaskar is een serie yoga-asanas die je dagelijks kunt doen, gericht tot de zon. Met het woord Yagya erachter wordt aangegeven dat je dagelijks moeite doet welke beloond word. Het idee van de Suryanamaskar Yagya is geïnteresseerden kennis te laten maken met en stimuleren om dagelijks yoga-asanas te doen. We hebben dit jaar als doel gesteld om gezamenlijk (alle participanten bij elkaar) 5000 Suryanamaskarste doen.
  Periode?
  Zondag 15 januari 2012 is het Makar Sakranti. Deze hindoe feestdag staat in het teken van de zon. Om hem te eren doen mensen massaal elke ochtend Suryanamaskar. Dit is een goed moment om te beginnen met de Suryanamaskar yagya. De bedoeling is om de Suryanamaskars dan ongeveer twee weken dagelijks te blijven doen, dus: van zondag 15 januari tot en met dinsdag 31 januari.

  Lees meer..

  Studentenbond geschokt door plannen afschaffen basisbeurs

  Utrecht, 29 november 2011 - Het kabinet heeft plannen om de studiefinanciering af te schaffen, meldt het AD vandaag. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschrokken door de plannen. Door de afschaffing van de basisbeurs wordt de drempel om te studeren veel hoger. Het kabinet zadelt generaties studenten op met schulden. "Studeren wordt weer voor de elite en de gewone student staat straks buiten de deur", zegt Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb."

  De afgelopen jaren is er te veel bezuinigd op studenten: de studiefinanciering wordt steeds lager, de langstudeerboete is ingevoerd en er zijn verregaande plannen om de studiefinanciering en OV-kaart in de masterfase af te schaffen. Door het wegvallen van de basisbeurs en de OV-kaart in de bachelor, gaan studenten tot zo’n 15.000 euro meer betalen.
  Studeren is de laatste jaren steeds duurder geworden. In de afgelopen 20 jaar is de studiefinanciering hetzelfde gebleven, maar zijn alle andere kosten zoals collegegeld en levensonderhoud gestegen. Als de studiefinanciering wordt afgeschaft, is dat de zoveelste klap voor het hoger onderwijs.
  Pascal ten Have: “Wij zullen zo snel mogelijk de staatssecretaris vragen of de geruchten waar zijn. Kabinetsleden konden zonder zorgen studeren en strijken de winst op, terwijl ze bezuinigen op de studenten van nu. Als er echt plannen zijn om de studiefinanciering af te schaffen zullen wij zeker in verzet komen.”
  bron: LSVB
  Lees meer..

  Welkom op de vernieuwde website van HSFN!

  • Geplaatst in Algemeen | 30 November 2011 (22:00)

  Beste leden,
  Jullie rusteloze dagen en slapeloze nachten van het wachten zijn voorbij,...
  De nieuwe HSFN website is IN - THE - AIR!
  Voor haar 10 jarige bestaan kon HSFN zich natuurlijk geen beter verjaardagskado wensen.
  So we say "Goodbye www.hsfn.nl 2006, Hello New HSFN, Hello New You!"

  Lees meer..

  Ganesha Chaturthi

  Op 1 september was het Ganesha Chaturthi, de dag waarop wij Ganesha Bhagvaan vereren. Vereren wij dan een olifant? Wel nee! Wij vereren en concentreren op hetgeen Ganesha symboliseert. Ganesha staat namelijk voor wijsheid en de kracht om alle problemen uit ons leven te overwinnen. Hoe? Lees de volgende punten..

  Lees meer..